Faparketták


Miért érdemes valódi faparkettát választani?

A valódi faparketta a kézzelfogható természetet varázsolja otthonunkba. Minden lakberendezési stílushoz tökéletesen beilleszthető, a rusztikustól a modernig, mivel a paletta rendkívül széles.

A parketta egy kiváló minőségű meleg padlóburkolat fából. Az elkészítéséhez elsősorban keményfát, a leggyakrabban tölgyet vagy bükköt használnak, de más fafajok, úgymint a juhar, kőris és a dió, de akár a vörösfenyő is szóba jöhetnek. Minden fafajnak megvannak a saját jellegzetességei. A fa egy élő anyag. Az egzotikus fafajok ásványi lerakódásokkal rendelkezhetnek, amelyek később felszínre kerülhetnek. Az ásványi lerakódások bizonyos fafajok természetes jellemzői, és nem minőségi hibák.A valódi faparketta legfőbb előnyei

 • 100%-ban természetes alapanyagokból készült melegburkolat
 • maximális lépéskomfort, csendes járás - alacsony lépészaj
 • antisztatikus, és antiallergén, könnyen és egyszerűen tisztántartható
 • a klick - rendszernek köszönhetően egyszerű lerakás
 • "úsztatva" kerül leburkolásra, nincs leragasztva az aljzathoz, ezért esetleges sérülés esetén is egyszerűen cserélhető egy-egy panel
 • lerakás után azonnal használható
 • padlófűtés esetén is alkalmazható
 • többször felújítható, az olajozott padló kisebb felületi sérülései könnyen javíthatók
 • akár 30 év garanciaMilyen rétegekből áll össze a valódi faparketta?

A rétegelt, úgynevezett szalagparketta környezetkímélő, mivel kisebb a nyersanyag szükséglete. Szerkezete szerint lehet 2 vagy 3 rétegű. A felső, kopóréteg, kiváló minőségű, válogatott nemesfából készül 2,5-3mm vastagságban. Minél erősebb, vastagabb, annál többször csiszolható. A középső réteg fenyőléc vagy HDF (faőrlemény), a hordozó réteg szintén fenyő. Ez adja meg a padló stabilitását. A rétegeket merőlegesen ragasztják egymásra, növelve a fa élettartamát, így jobban tudja az esetleges tágulást, zsugorodást alakváltoztatás nélkül követni.

A 3 rétegű parketta szerkezete

1. Nemesfa járóréteg kb. 2,5- 3,5 mm vastag, gondosan kiválasztott és kiszárított fa anyagokból

2. Középső réteg fenyő tömörfa pálcákból egyenletes nedvességgel a legnagyobb mértékű alaktartás érdekében

3. Visszahúzó furnérlemez tűlevelű fából a fokozott stabilitás érdekében

4. Opció: Szigetelőréteg lazán vagy szorosan kasírozva (Silent Pro,Silent CT)


A valódi faparketta felületi hatásai, színek és árnyalatok

A faparketta optikai felületét minden esetben a felhasznált alapanyagok tulajdonságai határozzák meg. Attól függően, hogy egy fafajta vibráló, rusztikus, csomós vagy épp csomómentes. Ezen túl a felületkezelés módja a másik meghatározó tényező.

Különböző hatásokat érhetünk el: lakkozással, olajozással, pácolással, füstöléssel, fehérítéssel. A HARO az alábbi felületkezeléseket és textúrákat alkalmazza a valódi faparkettái készítése során:

Felületkezelés:

 • permaDur high finish - kemény felület,melynél lakk védi a nemesfa réteget, könnyű karbantartást (porszívó, seprű), nedves felmosást tesz lehetővé.
 • naturaDur - természetes, matt lakkos és olajos felületkezelés. A lakk réteg biztosítja a védelmet, az olaj pedig a természetes fa erezetet emeli ki, könnyű tisztítás (porszívó, seprű), nedves felmosás lehetősége jellemzi.
 • naturaLin - olajjal kezelt, természetes felületi hatás, amely kiemeli a fa szépségét, száraz tisztítása porszívóval vagy seprűvel lehetséges illetve megengedett a nedves tisztítás.

Felületi textúrák a különböző családoknál:

 • Smooth - sima, érzékelhetően természetes textúra, bársonyos matt felület, időtálló szépség
 • Brushed - hiteles, nagyon természetes megjelenés
 • Alpine brushed - hiteles, nagyon természetes megjelenés, rusztikus, különböző textúra, kizárólag a Plank 1-Strip Plaza családnál előforduló textúra
 • Retro brushed / Retro brushed 3D - hiteles textúra, amely a fa természetes növekedését tükrözi, hangsúlyos csomókkal tarkítva. Az olajjal kezelt felület nagyon természetes és modern. A 3D hatást a levágott élek (fózolás) még jobban kiemelik
 • Exlusiv - egységes textúra és szín, elegáns megjelenés
 • Markant - változó fa jelleg, természetes csomók, klasszikus, időtálló
 • Sauvage - természetes, vibráló, rusztikus fa textúra, nagyobb, kitöltött-kitöltetlen csomók, repedések jellemzik
 • Alabama - élénk fa textúra, nagyobb kitöltött és kitöltetlen csomók, repedések, egyedi, hiteles, rusztikus megjelenés
 • Universal - több felületi megjelenés kombinációja, szívfát tartalmaz, amely alapvetően befolyásolja a parketta jellegét, vibráló összképet ad
 • Exquisit - egységes textúra és szín, elegáns küllem
 • Trend - természetes fa hatás, kis csomókkal, klasszikus, időtálló
 • Terra - természetes, rusztikus, vibráló fa textúra
 • Favorit - kiegyensúlyozott, finom, élénk felület, vonzó, színes hatás
 • Universal - több felületi megjelenés kombinációja, szívfát tartalmaz, amely alapvetően befolyásolja a parketta jellegét, vibráló
 • Standard - Finom variációk színben, élénk, hiteles textúra, kis mennyiségű csomó és szíjács jellemziÉRDEKESSÉG
A valódi faparketta a laminált padlóval ellentétben csak magát a keményfát tartalmazza, míg a laminált padló farostból készül.Valódi faparketta méretek

A HARO parketták három különböző szál mérete szinte korlátlan tervezési lehetőséget biztosít.


 1. Longstrip: 180x2200mm
 2. Plank 1 Strip: 180x2200mm illetve 173x2200mm
 3. Plank 1 Strip Plaza: 240x2200mm illetve 220x2200mm


A valódi faparketta tisztítása

A helyes padlóápolás megőrzi csodálatos padlójának értékét, és emellett az esetleges garanciaigények érvényesítésének előfeltétele is. A tökéletes padlóápolás manapság már nem varázslat: Mindenek előtt a HARO kiváló minőségű felülettel rendelkező padlóburkolatainak köszönhetően, mert ezek ápolása egészen egyszerű, gyors és problémamentes. A rendszeres ápoláshoz elegendő a partvissal, moppal vagy porszívóval végzett száraz tisztítás. Ha nagyobb szennyeződéseket kell megszüntetni, vagy ha kiegészítő felületvédelmet kívánnak kialakítani, akkor a padlóburkolathoz ajánlott tisztítószer alkalmazásával harmat nedvesen ajánlott a felületet áttörölni.

Az optimális tisztítás már a kezdetektől elengedhetetlen. Érdemes a különösen nagy értékű padlóburkolatok, pl. a parketták vagy parafa esetében technikailag hozzáillő ápoló és tisztító termékekre hagyatkoznia, így pl. a HARO által javasolt termékeire. Az ipari felhasználású padlóburkolatok ápolását az igénybevételtől függően


A valódi faparketta burkolása

 • A klikk-rendszerű padlópanel fektetése: A korábban kiválasztott rétegrend lerakásával kezdjük a burkolást.
 • A párafékező fólia letétele, melyet min. 20 cm-es átfedéssel, egymáshoz ragasztva fektetünk, illetve a falra felfuttatva, az első lépés.
 • Ezt követően jöhet a megfelelő XPS, melyet egymás mellé illesztve fektessünk le. Amennyiben gyárilag nincs az XPS széle ragasztószalaggal ellátva, ezeket is ajánlott egymáshoz rögzíteni.
 • Következő lépés a kiválasztott parketta, melynek fektetésekor a korábban említett dilatációs hézagot az ajánlott helyeken meg kell hagyni. A rétegrend betartása garanciális feltétel. Ez egy biztosíték a padló megóvására, hoszszútávú használatára. A burkolás előtt mindig tanulmányozza a padló dobozán jelzett utasításokat.
 • Legvégső folyamat a szegélyléc felhelyezése. Ennek legesztétikusabb módja, a rögzítő klipsszel történő alkalmazás, amely nagyban meg is könnyíti a folyamatot. Ezen felül a szegőléceket ragasztással is lehet rögzíteni.

Ragasztással történő burkolás:

A parketta ragasztót nagy körültekintéssel kell megválasztani. Vizsgáljuk meg, hogy milyen fajta fából készült, mekkora a mérete, milyen aljzatra kerül, mekkora a mérete a parkettának. Ezek pontos ismerete után tudja a legmegnyugtatóbb döntést hozni ahhoz, hogy hosszú éveken át megelégedettséggel használja parkettáját. A nem megfelelő ragasztó használata javíthatatlan károkat is okozhat, így sokkal nagyobb költségbe verhetjük magunkat, mintha már elsőre egy esetlegesen drágább, de megfelelő ragasztót vásároltunk volna. Ajánlott szakember véleményét kérni ebben az esetben is.


Burkolási hatások

Kötésben történő burkolás
A kötés lerakási mintát ismerheti angol mintaként, félkötésként vagy egyenletes kötésként.

A lerakás módja: A szálakat egymással párhuzamosan fektetik le. Egy fél szálnyival eltolva igazítják őket. A változatosság kedvéért az ilyen parkettát átlósan is le lehet rakni a helyiségben.

Hatása: A párhuzamosan fektetett parketta a rendszeretők kedvence: a minta harmonikus hatású. A parketta vagy a bútor kiválasztása speciálisabb lehet. Így a parketta a gazdagon bútorozott helyiségekben is nyugalmat sugároz.

A párhuzamos kötés az előbbi kötés alapja.

A különbség csak annyi, hogy a parkettaszálak azonos magasságban vannak, megszakítás nélkül. Ez a lerakási minta arra is alkalmas, hogy egy felületen belül különböző fafajtákat kombináljunk.

Hatása: A legmodernebb hatást ezzel a lerakási móddal lehet elérni. Nagyon visszafogottan befolyásolja a helyiség összhatását, és rendezett, geometrikus atmoszférát teremt.

A szabálytalan kötés, amit vad kötésnek is neveznek, szintén párhuzamosan lerakott parketta szálakból áll. A különbség csak annyi, hogy az egymáshoz képesti eltolódásuk szabálytalan.

Hatása: A vad kötés a klasszikus hajópadló hatását varázsolja a helyiségbe. És minden élettel telivé válik!

Az otthoni barkácsoló számára kihívás, a profinak mindennapos: a halszálkaminta már nagyon régóta trendinek számít. A parketta szálakat egymáshoz képest derékszögben fektetik le úgy, hogy V alakot képezzenek.

Hatása: Minden változatnak egyedi térhatása van: az egyszerű halszálka inkább filigrán, míg a dupla halszálka masszívabb hatású.

A négyzetes mintát négyzetes kötésnek vagy asztalmintának is nevezik.

Először több parkettaszálat négyzetekké fognak össze, majd ezeket kilencven fokkal elfordítva, váltakozva rakják le. Itt is kínálkozik a lehetőség a különböző fafajták alkalmazására.

Hatása: És a java csak most jön. A négyzetes minta sakktáblára emlékeztet, és két világot kapcsol össze: a szembetűnő mintát és a kiegyensúlyozott hatást.

A létrapadló vagy létrakötés alapja a párhuzamos kötés. Két lerakási mód váltogatja egymást: egy sor párhuzamosan lerakott parketta szál mellett, egy sor derékszögben lerakott parketta szál fekszik.

Hatása: A létrakötés nagyobbnak láttatja a helyiséget, felkelti a figyelmet, de mégsem tereli el túlságosan a berendezésről.